TIPS ΤΕΣΤ ΦΡΕΣΚΑΔΑΣ ΑΒΓΩΝ

Για να δούμε αν είναι φρέσκα τα αυγά μας σε περίπτωση που δεν είναι τυποποιημένα σε συσκευασία και δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία κατανάλωσης κάνουμε ένα παλιό και πολύ απλό τεστ φρεσκάδας.
Παίρνουμε ένα δοχείο με κρύο και ελαφρώς αλατισμένο νερό και τα βουτάμε ένα ένα μέσα.
•Αν είναι φρέσκο το αυγό είναι βαρύ,αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε νερό.Θα πέσει αμέσως στον πάτο του δοχείου σε οριζόντια θέση.
•Αν είναι λιγότερο φρέσκο καθώς πέφτει “δυσκολεύεται”έχει ανασηκωμένη τη “μύτη” του προς τα πάνω και μοιάζει σα να προσπαθεί να κολυμπήσει αντί να παραμείνει ακίνητο.Αυτό στμβαίνει γιατί έχει χάσει νερό και έχει μπει αέρας.
Μπορεί όμως ακόμα να καταναλωθεί.
•ΔΕΝ πρέπει να καταναλωθεί αν μείνει στην επιφάνεια του νερού και επιπλέει.Αυτό συμβαίνει γιατί όλο το νερό του έχει χαθεί και έχει αντικατασταθεί από αέρα.
-Το τσόφλι είναι πορώδες, διαπερατό στον αέρα στους ατμούς και στις οσμές.

{ Κείμενο Χρύσα Δ. }